tisdag 3 juli 2012

Cosmos och Natrue - ett steg framåt eller bakåt för ekologiska hälso- och skönhetsprodukter?



Som jag nämnde i mitt tidigare inlägg så finns det flera olika certifieringsorganisationer för varumärken inom hälsa och skönhet som frivilligt ansöker om att få sina produkter granskade. Tyvärr är detta ingen enkel historia för konsumenter – tvärtom komplicerar det saken ytterligare eftersom alla certifieringsorgan har sina symboler eller logotyper som gemene man skall känna igen och komma ihåg. 

Samarbete för en Europeisk ekologisk märkning

För att göra det enklare för konsumenter startade därför flera certifieringsorganisationer ett samarbete för att skapa en gränsöverskridande Europeisk märkning, Cosmos. Detta var ett försök till att förenkla begreppen för dem som vill köpa ekologiska skönhets- och kroppsvårdsprodukter, plus att man ville bana väg för en standard som skulle kunna implementeras under Europeisk lagstiftning. Hur gick det? Fungerade det?   

Efter sex års förhandlingar mellan Soil Association (Storbritannien), BDIH (Tyskland), ICEA (Italien) och Cosmebio (Frankrike) var så Cosmos klart för lansering 2011. Kvalitetsmässigt blev resultatet inte så tokigt. Det hamnade någonstans emellan ursprungskraven hos Ecocert och Soil Association, med tilläggskraven att ekologiska verksamma hjälpingredienser så som  vissa rengörande ingredienser och emulgeringsmedel (stabiliserande ingrediens) som ännu inte finns att tillgå i ekologisk kvalitet, skulle läggas till inom en viss tidsgräns.

Vackert så! Eller? Det är svårt att få olika Europeiska organisationer att komma överens, och standarden för Cosmos tog så lång tid att sjösätta att några av de största tyska och schweiziska märkena blev otåliga och beslutade att skapa … ytterligare en märkning. Uppbackat av Weledea och Dr. Hauschka resulterade detta i Natrue som lanserades 2009. I media har Natrue framhållit sig själv som en kritisk granskare och konkurrent till Cosmos, vilket inte känns så värst konstruktivt. 

Cosmos och Nature ganska likvärdiga krav

Kraven för certifiering av Natrue eller Cosmos är ganska likvärdiga, även om Natrues olika kravnivåer för naturliga och ekologiska produkter blivit otydligare sedan de släppte sin 3-stjärnemärkning för ekologiska produkter. Ett annat problem är att på etiketterna finns angivet ”Cosmos Organic” eller ”Cosmos Natural” tydligt angivet tillsammans med certifieringsorganisationens logotype, tex. Soil Association eller Ecocert. Så att göra gränserna otydligare mellan de olika nivåerna, Natrue Natural – Nature Organic, har inte direkt underlättat för någon att förstå skillnaden mellan flera olika logos.  

 Även om Cosmos är ett förtydligande så har märkningen inte ersatt några nationella standarder och en del märken fortsätter med att få sina produkter certifierade enligt t.ex. Soil Associations krav. Så gör de brittiska varumärken vi distribuerar i Sverige. Dessa tillverkare väljer detta för att Soil Associations krav fortfarande är strängare än Cosmos grundkrav. 

Lagstiftning om ekologisk standard för hälsa och skönhet?

Men den övergripande frågan handlar dock att olika symboler och logotyper egentligen inte hade spelat så stor roll ifall ekologisk certifiering vore obligatorisk istället för frivillig. Ändå tycks inte EU-komissionen intresserad att se över frågan om en lagligt reglerad standard för hud- och kroppsvårdsprodukter. Det finns länder, Frankrike t.ex., som tagit saken i egna händer och introducerat ett nationellt regelverk. 

Ekocertifiering lågprioriterad fråga i Sverige

Men Sverige då? Tyvärr tycks frågan vara extremt lågt prioriterad i Sverige. Inte ens våra miljömärkningar Svanen och Bra Miljöval (som visserligen tillåter skarpa kemikalier som förbjudits av ekocertifieringsorgan) lyder under något regelverk utan de sätter sina egna riktlinjer. Man kan höja och sänka kraven efter eget tyckande, t.ex. har Svanen sänkt sina krav det senaste året för att dra fler företag till sig. Men en svensk lagstiftad ekologisk märkning som täcker både miljö- och hälsosäkerhet för hälso- och skönhetsprodukter utan giftiga ingredienser har inte ens varit på agendan i Sverige ännu...