söndag 24 juni 2012

 Vad skiljer olika eko-certifieringar åt?


Hudvårdsprodukterna hos à la eco är alla ekologiskt certifierade av Soil Association. Detta är den organisation som lagt ribban högst av alla i världen för ekologiskt certifierade hud- och skönhetsprodukter. Detta var ett av skälen till att vi från början haft endast Soil Association-certifierade produkter i sortimentet. Ytterligare skäl var att vi ville ha en oberoende part som granskat både ingredienser och tillverkningsprocess. Att ta fram ekologiskt odlade ingredienser är en sak, att sedan utvinna de verksamma beståndsdelarna under ekologisk standard är det svåra i kråksången.

Soil Association är naturligtvis inte den enda organisationen som certifierar ekologiska hud- och hårvårdsprodukter. Frågan är om det är några skillnader mellan de olika certifieringsorganen -  och i så fall vad är det som skiljer?

Detta är vad som krävs för att nå Soil  Associations krav för ekologisk certifiering: 

För att få lov att kalla en produkt för "Organic xxxx", så måste minst 95% av ingredienserna vara certifierat ekologiska. Om det inte går att få fram tillräckligt med ekologiska ingredienser så godkänner Soil Association produkter med 70% ekologiskt innehåller eller mera (schampon och hårbalsam t.ex. kan vara svåra att få fram tillräckligt med ekologiska ingredienser till), men man får inte ange ordet "Organic" på etiketten.  Om en produkt i huvudsak består av mineraler (t.ex. Essential Cares Mintmask) som inte kan betraktas som något som "växer" så kan produkten få godkänt även med lägre ekologisk halt. Övriga ingredienser är reglerade enligt strikta regler. Ingredienser som misstänks vara skadliga för människor eller miljö är inte tillåtna, inte heller ingredienser från genmodifierade växter.

Den kanske mest välkända certifieringen är Ecocert som kräver att minst 10% av ingredienserna i en produkt skall vara ekologiska. Detta är nu under utredning och det är tal om att höja den gränsen till 20% för vissa produkter. Dock är det så, att när tillverkaren nått gränsen på 10% så finns det inget krav på att fler ingredienser behöver vara ekologiska. Detta en markant skillnad mot Soil Association som inte tillåter icke-ekologisk ingrediens om den går att få fram i ekologisk variant. Detta kan göra stor skillnad i kvalitet då det gäller dyra ingredienser som t.ex. rosenolja. Förbud mot potentiellt skadliga och giftiga ingredienser som t.ex. parabener, SLS och mineraloljor är likvärdiga Soil Associations.

Naturlig märkning och miljömärkning

En annan välkänd certifiering är BDIH som är en naturlig märkning, dock inte ekologisk. Vår välkända märkning Svanen har också börjat certifiera hud- och kroppsvårdsprodukter, men de tillåter en stor mängd ingredienser som klassas som giftiga och därmed förbjudits av organisationer som BDIH, Ecocert och Soil Association.

Många tror att Coops Änglamark är en ekologisk märkning, men deras hud- och kroppsvårdsprodukter innehåller, precis som Svanenmärkta produkter, en hel del som klassas som giftiga av en ekologisk certifieringsorganisation.

Ekologisk certifiering gäller både innehåll och tillverkning

Det finns en uppsjö av certifieringar och en hel hop med märkningar, och det är inte lätt att som konsument veta skillnaden mellan dem. Även om vissa standard är svagare än andra föredrar jag att slutprodukten har ekologisk certifiering framför Svanen eller ingen certifiering alls. Att utvinna verksamma ingredienser ur växter kräver kemisk eller biologisk hantering. Om en slutprodukt har granskats och godkänts av en organisation som t.ex. Soil Association eller Ecocert så vet jag att både innehåll och produktion har granskats och bedömts motsvara högsta krav på renhet och ogiftighet. Den tillverkare som inte når kraven får helt enkelt gå hem och förbättra sina ingredienser och sin produktionsprocess. Dessa organisationer har sina fasta standard och tullar inte på dessa för att fler skall kunna köpa deras märkning.




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar